Jak vyrobit obří vejce z nafukovacích balónků?

Blíží se jaro a vy si určitě lámete hlavu nad tím, jakou zvolit letos dekoraci? Jestli bydlíte v ulici s rodinnými domky, tak tam je to otázka cti, kdo bude první a hlavně, co originálního ta Nováčková nebo Beneška zase vyrobí? Pojďte je letos trumfnout díky obřím vejcím, do kterých dáte jarní kytky. Nezapomínám ani na ty, které nejsou tak soutěživé a tu dekoraci si chtějí udělat jen pro vlastní radost a mít ji v interiéru.

Ingredience na sádrová vejce

Jak už titulek říká, jedná se o vejce ze sádry, která působí velice jemně a na jarní výzdobu jsou přímo ideální. Co budeme k výrobě potřebovat? Dvě kila sádry, já použila modelářskou, ale pokud jste se sádrou začátečníci, tak doporučuji použít sádru štukovací, ta totiž tvrdne pomaleji a dá vám trochu víc času na práci. A to hlavní, bez čeho by vaše vysněná dekorace nemohla vzniknout je latexový nafukovací balónek, balón nebo jak mu říkáte. Já použila náš Šťastný balónek o průměru 25 cm, ale když se na ten váš před začátkem usmějete, tak bude šťastný taky. Dále budeme potřebovat vodu a PET lahve na ty se usmívat už nemusíte.

vejce5 

Velký a kvalitní balónek je základ

Na sádrová vejce bude potřebovat latexový balónek, pokud chcete mít tak veliké, jako jsem dělala já, tak doporučuji minimálně balónek o průměru 25 cm, ty co běžně koupíte v papírnictví jsou menší, tak se na nákup opravdu soustřeďte, ať nejste zklamané z výsledku. 

test4

Jdeme klást vejce

V PET lahvi si namíchejte sádru. Mám vyzkoušeno 500 g sádry a k tomu 250 ml vody, PETku dobře uzavřete a protřepejte, toto množství je na jedno obří vejce. Teď nafoukněte latexový balónek co nejvíc, to půjde, aby zůstal pružný. Nasaďte na hrdlo PETky, on vám při této manipulaci, trochu ujde, ale to ničemu nevadí. No a teď přichází ta nejdůležitější část. Celý obsah lahve vymačkejte do balónku. Balónek zavažte a krouživým pohybem nechte roztékat po všech místech balónku. Nemíchejte si sádru dopředu, protože by ztvrdla. Nespěchejte a dělejte vždy jednu PETku a jeden balónek. A další drahocenná rada, netelefonujte u toho, protože když už si nezapatláte telefon, tak vám na tuty ztvrdne i sádra v lahvi a začínáte zase znova...vlastní zkušenost.

 

 

Vejce půjdou na 24 hodin spát

vejce3

 

 Po 24 hodinách půjdeme zkontrolovat tu nádheru, ale chovejte se k ním hezky, jsou křehká, hlavně v místě uzlíku balónku. Opatrně odstřihneme a balónek z nich sloupneme, pak vydrolíme okraj, aby to působilo, jak právě vylíhnuté vejce. Dala jsem dovnitř radši alobal a kvítka jsem dala v ochranném květináči, aby tam nikde nesákla voda. A z jednoho, které se nepovedlo, jsem udělala ptačí hnízdo.

test3vejce1vejce6

 

 

 

Doporučuji je dát do míst, kde neprší, třeba ke vchodu u hlavních dveří. Tak, ať jste letos za hvězdy a jste spokojené s krásnou dekorací na jaro.

 

Jana Šťásková, Šťastný balónek

logo_eshop1