Podnikatel v zajetí grafika a tiskaře

Jsi podnikatel, máš v hlavě svůj sen, něco umíš nebo máš dobrý podnikatelský záměr? A teď by to chtělo nějakou propagaci, ale připadáš si v téhle marketingové džungli jako ET mimozemšťan? Všichni po tobě něco chtějí a ty se chceš při tom věnovat jenom tomu svému a nerozumíš? Tak jsi správně a vítej.

 

PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR UŽ MÁŠ?

Můžeme si to pěkně rozebrat na mém příkladu, ale určitě se v tom poznáš taky. Měla jsem sen o tom, že chci dělat balónkové dekorace a prodávat je jako Balónky v boxu, aby si to mohl každý objednat a kdykoliv nafouknout a naaranžovat balónky na oslavu nebo svatbu. Měla jsem to celé do detailu promyšlené, vyzkoušené barevné kombinace, které spolu dobře ladí, tak jsem začala hledat cestu, jak propagovat můj produkt.

pexels-andrea-piacquadio-789822  pexels-ksenia-chernaya-6801427  pexels-larissa-farber-7426653

 

AŽ DO TÉTO FÁZE JSEM SI PŘIPADLA JAKO RYBA VE VODĚ, JENŽE…

…jsem věděla, že budu potřebovat logo a reklamní materiály, ať už online, tak tištěné. A tak jsem šla na FB stránky, kde grafici nabízí svoje služby, je jich tam hodně na jednom místě a většinou mladší ročníky a říkala jsem si, že to bude pro moji značku to nejlepší. Správně cítíte tu ironii o tom, co bude nejlepší. 

pexels-olga-volkovitskaia-13985983  

 

DALA JSEM POPTÁVKU A SESYPALO SE NA MĚ 78 GRAFIKŮ BĚHEM PĚTI MINUT

Bylo to něco neskutečného, předem jsem neměla vůbec ponětí, že to bude takový masakr a neměla jsem dané ani kritéria výběru. Rozuměj, já s tím fakt nepočítala. Takže jsem chtěla být spravedlivá a ozvala jsem se prvnímu, kdo zareagoval. Mezi tím, co jsme spolu komunikovali, mi ti ostatní psali několikrát, nejdřív mile a pak dost šíleně se dotazovali, proč nereaguju?! Po pěti minutách jsem napsala EDIT: už sehnáno a ten tlak trochu ustal.  Jeden pán, na kterého se nedostalo…asi profesionál mi napsal: K..vo – myšleno zvíře, které bučí.

pexels-eva-bronzini-7661590

 

EUFORIE, GRAFIK MI DĚLAL LOGO

Za dvacet minut jsem měla v messengeru první nástřel jednoduchého loga. Zůstalo jednoduché vlastně i ve finálu, a protože jsem byla v eufórii, že můj produkt má konečně značku, tak jsem to tak nechala a začala řešit, jak a kde to logo použít. Teď si dáme vsuvku, to krásné barevné logo, které vidíte na e-shopu Šťastný balónek.cz nebo tady na konci článku, není to původní z Facebooku.

 

 

NEČEKANÁ VÝMĚNA LOGA – POKUD NEJSTE S LOGEM VNITŘNĚ SPOKOJENI, VYMĚŇTE GRAFIKA

Od starého loga k novému uteklo několik měsíců a já krásnou náhodou poznala grafičku, která mi taktně naznačila, že to logo je děsné a působí jako u „zaniklých firem“ a to moc nechcete slyšet, a tak nastala výměna loga o hodně k lepšímu, řekla bych, že o 400%. A bylo znát, že to grafičce trvalo déle než dvacet minut. A nacítila se na moji firmu.

pexels-antoni-shkraba-4348403

 

 

V ZAJETÍ TISKAŘE A GRAFIKA – CO PO MĚ VY DVA CHCETE?

A pak se začaly dít věci. Potřebovala jsem tiskové materiály. S grafičkou jsem doladila vizuál a byla jsem moc spokojená a když jsem přeposílala věci do tiskárny, tak nastal problém, nebo to můžeme pojmenovat jako informační šum. No, i když to je hodně kulantně řečeno. Prostě jsem nevěděla, co ty dva po mě chtějí. Nejdřív to bylo a v jakém formátu to ten tiskař bude chtít? A vysypala na mě snad celou morseovku zkratek, ze které jsem zachytila jsem JPG a zbytek mi utekl. Nevím, odpověděla jsem. Tak jsem měla soubory, radši dva v emailu.  

 

pexels-antoni-shkraba-6621016   pexels-antoni-shkraba-4348405

 

AŤ UŽ SE TI DVA DOHODNOU - JE TO BITEVNÍ POLE A JÁ NĚKDE MEZI

Krásně jsem si oddychla, že budu mít svůj vysněný velký banner (pro začátečníky hadr s reklamou) někde na plotě. Oddychovala jsem asi hodinu do chvíle, než mi zazvonil telefon, kde volal tiskař a vysypal na mě spoustu otázek a zase morseovku a já neznala odpověď ani na jednu z nich. Tak jsem se, jako totální analfabent zeptala na to, co se ptá ještě jednou a vše si zapsala. A šla jsem komunikovat zase s druhou stanou. Připadala jsem si jako nějaká zapisovatelka u soudu, co komunikuje s oběma stranami. Tato výměna proběhla několikrát a já si z toho zapamatovala, jen to, že potřebuju křivky a centimetry nahoře.

proc_to_delam

 

NEMÁM VYTUNĚNÉ KŘIVKY

Mezi námi, nemám svoje křivky zrovna vytuněný a centimetry nahoře jsou v pohodě, ale proč je tahají oba dva do mého podnikání, to netuším 😊? Takže přátele, jestli tohle někdo budete řešit, tak věřte, že v tom nejste sami a ještě jednu věc jsem vypozorovala, ty dva tábory si spolu prostě nezavolají 😊. Každý z nich odvede skvělou práci, ale vy budete vždycky mezi nimi.

printing-253437_640 

 

 JSTE MILOVNÍCI INSTAGRAMU?

Dejte mi, prosím follow (sledovat, rozumíš) @stastny_balonek.cz  na IG a tam se dozvíš odkaz na každý nový článek tady na blogu a můžeš si vybrat i super dekoraci, pro svoji nebo dětskou oslavu.

Tuším snad správně, že jednou za rok, ji máme každý a balónková girlanda je TOPovka.

 

Doufám, že jsem tě trochu pobavila a ber to s nadhledem.

 pexels-pixabay-276923

 

                                                                                                                                                                                               Jana Šťásková, Šťastný balónek

 

                                                                                                                                                                                                       logo_eshop1